64. PRISILNA KOREKCIJA

"Česte su situacije kada točim čaj iz čajnika u šalicu. Ranije, gotovo u bih pravilu malo prolio sa strane. Kasnije, uspijevao sam natočiti bez prolijevanja. Ovoga trena sam shvatio zašto. Radi se o polaganom, točno odmjerenom točenju. Čak niti kada se nalije više od pola, ne smije se ubrzati.

Baš kao i u životu, malo zabrzaš i već si uprskao.

To me koštalo velike karijere skakača uvis. Imao sam u nogama barem 215, ali sam uvijek prerano ušao, nikad ne bih pričekao da me prvo do kraja digne gore.

Ulaz mi je bio odličan, zadnja dva koraka pogotovo, kad si gledao sa strane mislio si, uff, taj ide gore... Ali ne, prolio sam ga

Baš me zanima da li bih sada, kad sam konačno shvatio u čemu je stvar, uspio nešto promijeniti i u samom skoku.

Ali u nogama više nije ostalo dovoljno, to će pitanje ostati bez odgovora. Za takav bih opit morao  izabrati disciplinu bez nogu, kanu na divljim vodama, na primjer. Trbuha čvrsto stisnuta gumenim otvorom sa startne stijene skočiti u bujicu. Protivnika ovdje nema, natječeš se sa štopericom. A ona je na mojoj strani, dapače, ona je moj pacijent, upravo sam joj jučer izbrusio aufcugvelu i namjestio kompas. A i rijeku sam tijekom godina imao prilike upoznati.

I sad kanjonom letim, sva vrata iz prve pogađam.

I uopće nije važno što čaj zabunom u pepeljaru točim."

 

Pismo je datirano s ožujkom jedan devet devet šest, adresa nepoznata. 

Jedan njegov dio natjerao je Dežurnog da ga uvrsti u Spise, a to je onaj dio iz kojeg proizlazi kako je Autor prvo doskočio prolijevanju, a tek naknadno shvatio u čemu je stvar. On, dakle, nije unaprijedio proces zato što je razumio strukturu tog gibanja, nego je isključivo zbog udaraca po prstima, u smislu lokvica na stolu, korigirao manipulaciju.

Što nas ponovo dovodi do slavne rečenice Camusova učitelja Jeana Greniera: "Uvijek moramo biti pritisnuti uza zid". Na što mu Camus obično odgovara: "Točno tako, ni manje ni više."

 

Kratak rezime proteklog dijela ovog ožujka Dežurni provodi kroz dimenziju prijevoznih sredstava: fotografa na motoru pokupio je auto i sad u bolnici čeka operaciju, ide mu titanska šipka; autoru je doktor zabranio trčanje, pa je nabavio bicikl; Rekonstruktor gradi avion, preciznije jedrilicu, raspon krila - 220 cm.  No, prije toga je rekonstrukcijom pojačao standardni ventilator, trebat će mu vjetar za tu jedrilicu. 

Zašto baš jedrilicu?, nekoliko ga se puta već zapitalo. Njegov je odgovor uvijek isti, čuo je, naime, da kiparica Vesna, iz suprotnog krila zgrade, uzima satove letenja u jedrilici. To ga je prilično iznenadilo, nikad ne bi tako nešto povezao s njom!... Ispostavilo se, dakle, da je bio površan, da je neki usputni dojam proglasio generalnim. I sada se u tom generalnom dojmu pojavila pukotina u obliku nove informacije, koja, zapravo, cijeli taj dojam čini prilično upitnim... Što za sobom povlači i principijelni problem, uopće mu, naime, ne odgovara načelo kojeg je dosad i sam primijenjivao, da se po jednoj crti odmah označi i cijela osoba, jer bi u tom slučaju drugi njega mogli označiti kao onog sklona površnom procjenjivanju, a ne odvojiti njegovo unutarnje biće od površnih zabluda i ne vidjeti u njemu onog kojeg  sam u sebi vidi... Zato radi jedrilicu...

 

Na priču o prisilnim korekcijama nadovezuje se i slikar iz sjevernog krila zgrade, koji, između ostalog, daje i poduku iz slikanja. Jedan od njegovih učenika, čovjek po zanimanju pravnik, a po zvanju stečajni upravitelj, po mišljenju učitelja, a i ostalih članova kolektiva, zaslužio je samostalnu izložbu. Ne lezi vraže, tom prilikom učenik prodaje dvadesetak slika!

Prihvaćajući dio zasluga za takav uspjeh, slikar to nužno komparira s činjenicom da on na svojoj izložbi nije prodao niti jednu. Pa, budući smjesta odbacuje izlizanu tezu o tome kako je učenik nadmašio učitelja, razlog pronalazi u boji, dok njegovi akromatski planovi sakupljaju prašinu po atelijeru, učenikovi snažni koloriti idu kao alva. Pritisnut uza zid, otvara kovčeg s bojama, u kratkom vremenu proizvodi tridesetak slika, u procesu proizvodnje im pronalazi konceptualni nazivnik i ostvaruje uspješnu izložbu.*

Ali, ne lezi vraže, ne prodaje niti jednu.

Što samo potvrđuje kako se dividende prisilne korekcije ne ubiru na materijalnom planu.

 

____________________

* prikaz izložbe moguće je pročitati na: http://dossier17.petikat.com u rubrici 'siječanj' 

prethodna   |   Email facebook twitter  |  slijedeća