mitrov-greta-copy.jpg

Hrvoje Mitrov

Sveta Greta

Galerija Greta, 29. 1. - 4. 2. 2017.

 

Kao što u najavi i piše, izložba uključuje prostornu intervenciju i trideset i dvije slike na platnu formata četrdeset puta četrdeset centimetara učinjene akrilik sprejem i flomasterom.

više..
marko-tadic-copy.jpg

Marko Tadić

MAN STANDING IN A MUSEUM LOOKING AT SOMETHING

Zbirka Richter, Zagreb, 27.1. - 26.3. 2017.

 

Naslov izložbe iskorišten je i kao jedan od izložbenih artefakata - sitotiskom je, naime, otisnut na komad, po svemu sudeći, negdje pronađena kartona formata cca 30 x 40 cm, koji očito, sudeći po mrljama vremena, ima svoju povijest. Osim naziva, otisnut je i tlocrt prostora s legendama koje kao da informiraju o tome što taj čovjek u pojedinim prostorijama može vidjeti. Dakako, nazivi cjelina na koje legende upućuju su autorski intonirani, ili preciznije, šifrirani: 1. Prostorni raspored nove pustinje, 2. Sistematska integracija putanja, 3. "Muzejske oaze", 4. Podzemni muzej, 5. Isključeni prostori i 6. Utopijske razglednice.

više..
people-za-web.jpg

Dalibor Martinis

Eksperimentalni filmovi (2013.- 2016.)

10. 1. 2017., Dvorana Gorgona, MSU, Zagreb

 

Premijerna projekcija filmova U ime naroda/We The People (crno-bijeli, 18', 2013.), Odessa/Stairs/1925/2014 (crno-bijeli, 6'30'', 2014.) i Proba vijesti 4. 5. 1980. (Umro je Tito) (boja, 11 min., 2016.) održana je, dakako, u okviru Martinisove retrospektivne izložbe Data Recovery 1969-2077.

više..
djuka.jpg

Hrvoje Đukez

Dizajner, obitelj i stablo za Gretu

Galerija Greta, Zagreb

 

Akademski slikar Hrvoje Đukez odlučuje javnosti predstaviti svoju dugogodišnju paralelnu djelatnost: produkt dizajn.

Jedan segment te proizvodnje, međutim, konceptulano koristi kao elemente postava u okviru kojeg pripovijeda svojevrsnu osobnu priču, no koja također ima ishodište u mediju dizajna. 

više..
pessoa.jpg

Danijel žeželj

Divlji detektivi

Galerija Makina, Pula

 

 

Kad bi svi slikari napravili portrete svojih dvadesetak omiljenih pisaca, a svi pisci opisali dvadesetak omiljenih slikara, to bi simbolično označilo završetak prepirke započete još odavno - da li na početku bijaše riječ ili svjetlo?

Budući dosad ni s jedne ni s druge strane nije stigla slična inicijativa, nema druge nego zaključiti kako razmirice nisu nestale, kako ta simbolična lula mira i dalje čeka ispred nekog simboličnog wigwama na zajedničko okupljanje onih koji pišu svjetlom i onih što slikaju riječima.

Ovaj oblak prašine, međutim, u dubini kadra, što se s ruba horizonta polako prerijom približava kameri, označava da je film tek počeo, te da bi se taj dugo odgađani sporazum ipak mogao sklopiti. 

više..