ured.jpg

70. INICIJATIVA

Autor i dalje stoji na čistini, u glavi mu i dalje tutnji alarm vezan za autorsku problematiku, kojem se, međutim, pridružuje i onaj poslovne, odnosno egzistencijalne, prirode. Nakon što mu je država uskratila potporu, slijedom mnogo puta potvrđene logike, i narudžbe su stale. Lani je napravio desetak knjiga, a ove godine još niti jednu. Kao da su naručitelji u dosluhu s državom.

Ali, zapravo i jesu u dosluhu, ali ne s državom, nego s njim, jer očito niti njima država nije dala ništa.

više..

69. NERED U MIRU

Uprkos pozitivnom učenju Chan-Tseua, Dežurni primjećuje kod autora simptome koji nipošto ne odgovaraju idealnoj završnici, drugim riječima, primjećuje kako ga obuzima nered u miru. Koji, dakle, vodi u smjeru suprotnom od perfekcije.

Naime, umjesto da konstrukciju propita, potvrdi, pa tako i opravda, pokušajem destrukcije, on se i dalje predaje tek izgradnji, ne propitujući kvalitetu građe. No, suočenje s posljedicama takve aktivnosti, s mogućom recepcijom takva konstrukta na javnoj sceni, pali lampicu njegova alarma. 

više..

68. DISKUSIJA

Autorova astrološka učiteljica, međutim, nije baš sklona tumačenju kako planete ostvaruju utjecaj energetskom emisijom. Više je na strani Jungove interpretacije koja položaj planeta tumači simbolički, po principu sinkroniciteta -  "sve nastalo u određenom trenutku nosi u sebi sva obilježja tog trenutka".

Nije, dakle, u pitanju prostor, nego vrijeme. Osobu obilježava nešto kao fotografski snimak svemirskog konteksta u određenom trenutku. Nema dvije iste fotke, zato što je kontekst različit s obzirom na poziciju rođenja. Osoba je dobila fotku na raspolaganje, a sustav je ponudio njeno tumačenje...

Sve u svemu, zaključuje Dežurni, nema neke bitne razlike.

više..

67. VATRA I VODA

Iz mnoštva pristiglih upita za tumačenjem energetske porcije kojom svemir označava svijest, Dežurni naslijepo izabire jedan.

Upisuje podatke i program mu otvara sliku natalne karte. 

više..

65. SUNCE ILI MJESEC

Astrologija polazi od toga da planete imaju utjecaj. To bi moglo biti kroz sliku, prizor neba što se bebi u trenutku rođenja zauvijek ucijepio u svijest, kad bi beba tada bila na Sljemenu, a ne u rodilištu. Dakle, one svoj utjecaj mogu ostvariti jedino emitirajući neku energiju. Osim devet planeta, svoj utjecaj ostvaruje i jedan satelit, Mjesec i jedna zvijezda, Sunce. Minus Zemlja, imamo deset. Međusobno su njihove energije i slične i različite, imaju određena svojstva i tako dalje. Energija što ju emitiraju prostire se pravocrtno oko njih, i to u svim smjerovima, dakle, ona ne pada samo na nas, nego ide i do svih drugih planeta, pa osim što se u nama, pod određenim kutem, prelamaju njihove pojedinačne energije, dobivamo porciju prelamanja i njihovih međusobnih. 

više..

64. PRISILNA KOREKCIJA

"Česte su situacije kada točim čaj iz čajnika u šalicu. Ranije, gotovo u bih pravilu malo prolio sa strane. Kasnije, uspijevao sam natočiti bez prolijevanja. Ovoga trena sam shvatio zašto. Radi se o polaganom, točno odmjerenom točenju. Čak niti kada se nalije više od pola, ne smije se ubrzati.

Baš kao i u životu, malo zabrzaš i već si uprskao.

To me koštalo velike karijere skakača uvis. Imao sam u nogama barem 215, ali sam uvijek prerano ušao, nikad ne bih pričekao da me prvo do kraja digne gore.

Ulaz mi je bio odličan, zadnja dva koraka pogotovo, kad si gledao sa strane mislio si, uff, taj ide gore... Ali ne, prolio sam ga

više..

63. slijepi putnik

Kako se pozdraviti?, zapita se Dežurni saznavši za iznenadnu smrt autoru vrlo dragocjena čovjeka.

A zašto bi se uopće i trebalo pozdravljati s nekime tko mu je tako nedavno uputio pismo (poglavlje 49. Konceptualno kazalište), kojeg završava slijedećim riječima: "... Što god odlučio, moje nepostojano ja stoji ti na raspolaganju." 

više..

62. kako premotati

Komentirajući prethodno poglavlje, Draga publika zadovoljno zaključuje da se u tematski okvir konačno uspio probiti i nagovještaj sadržaja iz dnevnopolitičkog prostora.

Reagirajući na tu reakciju, Dežurni se osjeti ponukanim poručiti kako se varaju ukoliko misle da će taj pritajeni aktivizam kulminirati i pritajenom agitacijom za neku od kandidatkinja na gradonačelničkim izborima.  Neće, ponajprije stoga što autorovo prebivalište nije u gradu i stoga nema pravo glasa, pa mu se čini neukusnim navijati bilo za gospođu Mrak bilo za gospođu Švaljek, ukoliko svojim glasom to ne može i potkrijepiti.

Ako bi, međutim, Draga publika i dalje inzistirala na barem kakvoj takvoj tendenciji kojom se autor u doživljaju politike uopće vodi, Dežurni će ju uputiti na poglavlje broj 23. Dijagnoza.

više..

61. HOLLYWOOD

Dežurni je sazvao sastanak. Baš u vezi prijedloga za temu ovog poglavlja.

U uvodu sastanka gleda se SF film u kojem su došli Ufovci. Ljudi ne znaju odakle su došli, a pogotovo ne znaju zašto su tu, pa ih se i boje. Za svaki slučaj pripremaju se na obranu Zemlje. Kasnije se ispostavi  da su Ufovci došli donijeti ljudima na poklon mogućnost putovanja kroz vrijeme. Preciznije, kroz različita vremena vlastita života. Sredstvo putovanja je jezik. Glavna junakinja ga je prva naučila. 

više..

60. Žabice

Svakodnevno patrolirajući maksimirskom šumom, Dežurni primjećuje da je na ćelavoj zimskoj glavi izraslo nekoliko čuperaka proljeća. Drveće kroz male rupice viri, grane su pune tih sitnih očiju.

Riski biznis, kaže 18. veljače i šalje hladan pozdrav s bijelog Sljemena. 

više..

59. Nevidljivi pomagač

"Imam dvotarifno brojilo. Sjedim u tišini. Čekam da dođe deset sati i da brojač za struju napravi klik, a strelica se okrene prema dolje, znak da ide jeftina. Uključujem sve mašine i aparate, u pećnici pečem što sam ujutro uhvatio, ostatak intenzivno zamrzavam. Svijetle žarulje, pune se baterije, premotavaju kazete. Crveni se centrala od napona. U kupaonici centrifuga nemilosrdno razbacuje veš po uglovima svog unutarnjeg bubnja. Kroz gumenu cijev u metalnu kadu curkaju ostaci njihovih prljavština. Na kraju, unutra će ostati samo materijal. Platno ili već što je. Bez ičega. To je to, život nikoga ne mazi, svaki veš na svoj prašak dođe.

više..

58. Usputni striptiz

Minus se ne gasi, sve maksimirske patke i dalje se okupljaju na jedinom nezamrznutom komadu prvog jezera. Sive čaplje poredane na zaleđenom dijelu, nepomočne poput špalira kraljevske garde, ne obraćaju pažnju na njihovo brčkanje. Gdje su labudovi, ne zna se.

Rekonstruktor i dalje strojevima krca svoj atelijer: veliki plavi kompresor je najnovija akvizicija. Prilazi se organizaciji prostora, izbacuje se polica s knjigama, kuhinjski elementi postaju viseći.

Potaknut njegovim primjerom i dizajner se odlučuje na investiciju, nabavlja novi kalorifer za toaletu, smjesta ga i uključuje, pretvarajući najhladniji prostor zgrade u saunu. 

više..

57. POVRATAK U ILEGALU

U tijeku je vijećanje. Kao alter ego člana kolektiva i Dežurni ima pravo glasa. Raspravlja se o svemu, o financijskoj konstrukciji, programu, ali najvažnija točka svakako je glasina što ju je predsjedniku došapnuo njegov automehaničar, inače član upravog odbora obližnje mjesne zajednice, o tome da će se zgrada u kojoj se nalaze atelijeri srušiti i na tome mjestu napraviti vrtić. Umjetnici ne bi ostali bez radnih prostora, zato što postoji plan da ih se preseli u novu zgradu, ali takav razvoj u pitanje dovodi projekt pod imenom 'Buksa'.  Za kojeg su im već i odobrena sredstva. Pa bi se vrlo lako moglo dogoditi da na proslavu uređenja, odnosno otvorenja 'Bukse', dođu i bageri.   

više..

56. SOUNDTRACK

Rekonstruktor i dalje u atelijer krca alate i strojeve, iz Kine mu je stigla laserska pila, ogroman aparat u još glomaznijem sanduku za čiji su iskrcaj trebala dva viljuškara. Postrojenje uključuje i poseban hladnjak koji drži vodu za hlađenje na toj i toj temperaturi i veliki ventilator s dva crna crijeva za odvod dima, zato što taj laser zapravo pali materijal. Iz Rovinja mu je stigla mitlbor cirkularka na kant i dvije glodalice, iz Bauhausa specijalni sauger... Taj sauger mu treba zato što u specifikacijama laserske pile kažu da ne smije biti prašine. Onda se laser začepi. 

više..

55. Odlazak u nedogled

Unatoč svim mogućim pretpostavkama, iako bi se čak moglo reći kako nikakvih pretpostavki uopće nije niti bilo, zato što ideja o nastavku ovog teksta u vrijeme poglavlja broj 54 nije postojala, bez obzira na fusnotu, kao doslovno posljednji dio teksta, koja ga je pomalo i prizivala, no koristeći se tom mogućnošću isključivo zato što je ona potpuno apsurdna, pa slijedom toga i posve nemoguća - da bi postojala serija "Spisi"!?!... O tome se uopće nije pomišljalo, iako bi takva pomisao bila posve logična... Gotovo kao da se ustručavalo pomisliti, strahujući valjda od monotonije ili od moguće recepcije tipa: aha, sad će ovo ići u nedogled... A zašto zapravo i ne bi išlo, zašto nedogled ne bi mogao biti konceptualan okvir? Ali, nije nedogled bio taj koji je priječio pomisao o nastavku, nego je to bilo ponavljanje. Kad se, naime, prešlo na jednogodišnji sustav i taj vremenski okvir ponudio mogućnost za autorski dodatak u obliku poetsko grafičkog kalendara, znalo se kako se to u slijedećem periodu ne može ponoviti, nego se mora izmisliti nešto drugo. Pa su se izmislili Spisi. To kao da je isključilo mogućnost da se koncept Spisa pojavi u trećem periodu, ovome koji upravo nastupa, jer se u njemu, slijedom ovih dosadašnjih, nešto novo trebalo izmisliti. Zato se o tome uopće nije razmišljalo. 

više..