55. Odlazak u nedogled

Unatoč svim mogućim pretpostavkama, iako bi se čak moglo reći kako nikakvih pretpostavki uopće nije niti bilo, zato što ideja o nastavku ovog teksta u vrijeme poglavlja broj 54 nije postojala, bez obzira na fusnotu, kao doslovno posljednji dio teksta, koja ga je pomalo i prizivala, no koristeći se tom mogućnošću isključivo zato što je ona potpuno apsurdna, pa slijedom toga i posve nemoguća - da bi postojala serija "Spisi"!?!... O tome se uopće nije pomišljalo, iako bi takva pomisao bila posve logična... Gotovo kao da se ustručavalo pomisliti, strahujući valjda od monotonije ili od moguće recepcije tipa: aha, sad će ovo ići u nedogled... A zašto zapravo i ne bi išlo, zašto nedogled ne bi mogao biti konceptualan okvir? Ali, nije nedogled bio taj koji je priječio pomisao o nastavku, nego je to bilo ponavljanje. Kad se, naime, prešlo na jednogodišnji sustav i taj vremenski okvir ponudio mogućnost za autorski dodatak u obliku poetsko grafičkog kalendara, znalo se kako se to u slijedećem periodu ne može ponoviti, nego se mora izmisliti nešto drugo. Pa su se izmislili Spisi. To kao da je isključilo mogućnost da se koncept Spisa pojavi u trećem periodu, ovome koji upravo nastupa, jer se u njemu, slijedom ovih dosadašnjih, nešto novo trebalo izmisliti. Zato se o tome uopće nije razmišljalo. 

Ali kad se sad razmišlja, ispada da bi to zapravo moglo funkcionirati.

Prvo, naslovom određeni format - spisi - to omogućuje.

Drugo, kao izdanje pridruženo seriji, temeljno i zamišljeno kao element epizode jedne druge serije, i ono može i smije također prerasti u seriju. Svoje opravdanje nalazi i u, možda i ne tako slučajnoj,  činjenici da započinje poglavljem broj 55, a u ulozi pratećeg teksta biva pridruženo upravo Volumenu 5. (Stvar se dodatno potvrđuje nazivom izdavačke kuće - Petikat.)

Treće, pod pretpostavkom da se format dnevničkog zapisa konceptualno nadovezuje na ideju kalendara (dakako, povezuje ih fenomen vremena - u konkretnom slučaju, to je jedan godišnji ciklus), u ovom bi nastavku također naglasak trebalo ostaviti na tom fenomenu, ali uvesti još jednu dimenziju njegova tumačenja, primjerice astrologiju. (To neće biti problem, budući autor već neko vrijeme pohađa satove astrologije.)

Četvrto, Spisi su proizašli iz uvoda, pa je bilo logično da provoditelj tog dijela teksta bude Uvodničar.  Kojeg je na kormilu logično naslijedio Rekapitulator. Slijedeći tu logiku, provoditelj nastavka, odnosno prvog dijela teksta u novoj sezoni, kormilo preuzima u trenutku kad se tek ustanovila serija - pa su i provoditelji tek toga časa shvatili da su zapravo pripadnici ekipe od tko zna koliko članova, a ovaj koji je na redu, iako nositelj štafete u trećoj izmjeni, zapravo je prvi u tek otvorenom nizu, on je prvi koji je shvatio da postoje smjene, te da je sada ovo njegova smjena, dakle, on je Dežurni.

 

I Dežurni je već na smjeni. Patrolira hodnicima.

Rekonstruktoru je stigla nova igračka - polivalentna pila, u jednom, naime, stroju su i cirkular i obična i banzek i strugalica, i to s obje strane... Vodio ga bivši konzervator nešto na Akademiju. I tamo ga upoznao s nekim majstorom koji ima takvu pilu već dugi niz godina. I još uvijek najnormalnije radi.

- Eh, kad bih se ja mogao domoći takvog stroja!, zavapio je Rekonstruktor... Jasno, po povratku u radionu, smjesta konzultirao virtualnu tražilicu i našao! Otišao do čovjeka, pila radi, ima sve funkcije. Na licu mjesta izbrojio novce i uzeo pilu. U radioni ju temeljito rastavio. Uočio neke nedostatke, ponovo konzultirao tražilicu svjestan da je pronalazak istovjetne pile nemoguć. No, nemoguć je bio i prvi pokušaj, odrešit je bio unutarnji glas. Ponovo našao! Ima jedna negdje u Bosni. Kupio zimske gume i razmišljao kako će tako stari stroj definirati na granici. Na licu mjesta će vidjeti, zaključio i okrenuo broj. Nema problema, veli Bosanac, dostavit ću ti pilu.

Rastavio Rekonstruktor i drugu pilu, sada poneke dijelove ostavlja preko noći u octu, da im ocat odstrani tanki sloj hrđe. Sve mora blistati.

Sutradan će sklopiti jednu od te dvije. Srećom, jer to Rekonstruktor najviše voli, iskrsnut će novi problem. Ova bolja ima duplo jaču snagu, ali je na trofaznu struju. A u radioni nema trofazne struje, treba ju izmisliti. Sjetit će se tipa koji mu je instalirao cijelu struju u novoj kući, zove se Neno. Okrenut će Neneka i potanko mu ispričati problem. Neno će strpljivo saslušati, preporučiti da pozove majstora za struju i izraziti želju da se nakon deset godina konačno nađu na toj pivi.

Krivi Neno, zaključit će Rekonstruktor prekidajući vezu.

 

Dežurni se vraća u ured.

Dočekuje ga pismo francuskog pjesnika.

 

"Zagreb, 27 december 2016

the Jean's working letter no3

 

My dear Author,

after our Vallis Aurea number four or five!...

Dear Rekapitulator, dear Pripovjedač, I have to recapitulate the afair, the Daniil Harms affair.

Neither Trbuljak, neither Vijatović, for us you hard The Book. Da, bila je Jean, francuski pjesnik.

Of course I am sure that you are sure I will read your Spisi and Volumen 4. I did, if I am honest, helped by Martina Kramer, francuskinja - hrvatska umjetnica."

 

Smisao ovog dijela u italiku Dežurni nikako ne uspijeva dešifrirati, no bez obzira na to, dilema iz poglavlja broj 53 je riješena.

Osokoljen neočekivano riješenom enigmom, i to na svom takoreći prvom zadatku, poput noćnog portira koji spremno prihvaća čašu konjaka što mu donosi barmen nakon uspješno riješene zavrzlame s njemačkim turistima, Dežurni se dohvaća boce rakije s odlično dizajniranom etiketom na kojoj piše "OSVOJENA PODRUČJA 45 VOL", koju je autoru na promociji poklonio Joško Gamberožić.

I vraća se u ophodnju, baš kao što i noćni portir u nekom hotelu ponekad napusti recepciju i prošeta uspavanim hodnicima.

Ali već iz prve sobe dopire graja, to je prostor bivšeg konzervatora, a osim njega i Rekonstruktora, tu je i slikar iz susjednog atelijera, tu su kipar i slikar iz južnog krila zgrade, vodi se žučna polemika... Dežurni ulazi upravo u trenutku kada slikar iz južnog krila,  dokazujući zašto je ulje na platnu bolje, kaže da je to isto kao kad se skineš, pa obriješ tijelo, namažeš se uljem i onda fotkaš, tako bolje izgleda.

prethodna   |   Email facebook twitter  |  slijedeća