67. VATRA I VODA

Iz mnoštva pristiglih upita za tumačenjem energetske porcije kojom svemir označava svijest, Dežurni naslijepo izabire jedan.

Upisuje podatke i program mu otvara sliku natalne karte. 

Smjesta primjećuje neobičnu koncentraciju u gornjem dijelu, ispod crte je samo Neptun, što će reći da poezija u te osobe ostaje unutra, ne gura se na površinu. Međutim, on je retrogradan, može se iskazati i svojom suprotnošću, to bi značilo da joj je svemir prepisao trajnu aktivnost na tom planu. Što ne bi bilo neobično, ne prepisuje li mnogima taj recept, no činjenica da je u ovom slučaju jedino on smješten u onom manje vidljivom dijelu, govori kako stoji nasuprot svim ostalim utjecajima koje redom odašilju planete smještene gore, locirane u prostoru  koji se tiče  onog izvanjskog.

Primjerice, primjetna je aktivnost oko MC točke, kojom sustav sugerira mogućnost takozvana svjetovna uspjeha, dočim u okruženju IC točke, logično smještene nausprot MC-u, koja obilježava najdublji sloj nekog bića, nema nikoga, niti u blizini.

Raspored po kućama odaje malo kompleksniju situaciju: Sunce je u osmoj, što osobi daje velike mogućnosti u prostoru bankarstva, ali označava i tendenciju prepuštanja strasnom seksu. Mjesec je u jedanaestoj, tamo pak dominira javnost, prijatelji, udruženja, politka...

Kao da su racio i emocije u nekakvu dosluhu odabrali stanište, pomišlja Dežurni... No, ono što im ne dozvoljava opušteno leškarenje u tamošnjim foteljama, jest lokacija Sjevernog čvora, koji označava mjesto kamo bi osoba trebala ići, a ovdje se on nalazi u devetoj kući, tamo gdje stoluje filozofija i metafiziku predlaže kao oblik putovanja iza horizonta.

Pridruži li se tome atribucija područja podznaka, koji inače označava izvanjski doživljaj te osobe, a to su, Dežurni citira... 'filozofija, metafizika, putovanje, dokučivanje...', poruka bi bila kako se ne treba posvema prepuštati lako osvojivom prosperitetu u bankarskim udruženjima, tako se neće stići do Sjevernog čvora. A neće niti potkrijepiti inuitivni doživljaj što ga sugerira podznak.

 

Ali taj Neptun, dislociran od gužve, ne samo da je jedini ispod, nego je smješten tek nekoliko stupnjeva ispod središnje linije ascedenta, jedino se on nalazi u u prvoj kući, a jedini je i u području podznaka... I to točno po sredini te kuće što, slikovito govoreći, uvijek ima otvorene prozore, odnosno predstavlja se izgledom.

Kako protumačiti to da se upravo u kući što njeguje vizualnost, svoju osobnost na taj način predstavljajući drugima, smjestila planeta što energijom poziva na pronalazak inspiracije u vizualno nedefiniranim zonama, pita se Dežurni... 

Odgovor predlaže Jose Ortega Y Gasset podjelom na ljude koji su sretni kada su "izvan-sebe" i druge koji su sretni kada su "pri-sebi"... Slijedom toga, za pobornike ekstatične umjetnosti estetski je užitak u uzbuđenju duše. A drugima se čini da je za pravi umjetnički doživljaj potreban duhovni mir, koji im omogućuje hladno i jasno promatranje predmeta.

Znači da bi platforma ekstatičnosti mogla pomiriti odjeću i poeziju, zaključuje Dežurni, prvim se ističe na promenadi vidljivosti, dočim se o šetnjama maglovitim, neodredivim područjima uglavnom šuti.

Ali to nije neka zakleta šutnja, nije Neptun na dnu, nego gotovo tik ispod površine. A budući retrogradan, to sve može biti varka.

Osim toga, ne nalazi li se Sjeverni čvor u području kojim dominira samokritičnost, analiza i sklonost perfekcionizmu, ispada kao da Neptun uzima u obzir njegovo upozorenje i rijetko se kad odvaži izaći na svjetlo dana. Ali zato taj isti Neptun, odašiljač energije koja dobro dođe tek tamo gdje nema jasnih granica, kojom se, poput farova, koristimo tek u maglovitim prostranstvima neispitanog, konjunkcijom skladno komunicira s Jupiterom, čija energija koristi zaigranost u širenju optimizma, koja bi se i u raskošnijem kontekstu mogla dobro snaći. Tik do Jupitera je i Merkur, oni tom blizinom kao da jedan drugog hrabre, Jupiter kao da zaigrava Merkurov intelekt. A još se pritom nalaze vrlo blizu vrha, nudeći se na uvid svima.

Ali svejedno se konstantno savjetuju s Neptunom iz sjene. Koji se, istodobno, konstantno konzultira i s Mjesecom i s Plutonom, kao i Saturnom i Venerom. Neobično je živa ta komunikacija, Neptun izgleda kao podmornica kojoj periskopi vire na sve strane. Međutim, vladar područja podznaka (u čijoj se centrali podmornica nalazi), koji je slijedom toga i vladar cijele konstelacije ili, drugim riječima, koordinator energetske porcije, jest upravo Jupiter, s kojim je Neptun u konjunkciji...

Što bi sad ta neobična sprega trebala značiti, ponovo zastane Dežurni, taj sklad optimističnog Jupitera s opijenim Neptunom?... Usklađivanje intelektualne zaigranosti sa sposobnošću snalaženja u nejasnim panoramama?...

Tu je i konjunkcija što ju, s jedne strane Neptun, a s druge združeni Jupiter i Merkur, ostvaruju s Plutonom, kojem je, zbog udaljenosti, pridružena ideja tajne, kao koncepta toga da postoji nešto što ne znamo i nećemo saznati, ali čija dubina privlači i nagovara na novi uron. Skladnoj vezi između neprozirnosti, opuštene pameti i dubinske spoznaje pomalo prijeti ona što ju Neptun ostvaruje s Venerom, označiteljicom ljepote, senzualnosti, užitka i luksuza, s kojom je u opoziciji. Nedvojbena je veza između Neptunovih oblaka i Venerinih dijamanata, ali ta veza više nije konjunkcija, koja označava sklad, nego opozicija, dakle, napetost. Dijalog preko nišana, poput dva revolveraša jednake brzine što se pogledom odmjeravaju, ali odgađaju trenutak kad će netko potegnuti, crpeći energiju upravo iz te napetosti.

No, taj se dijalog, kao i svi ostali, odvija pod budnim uhom područja u kojem je, u funkciji vladara konstelacije, smješten Jupiter. Područje što, slijedom toga, osim osluškivanja, ostvaruje i pravo uplitanja u komunikaciju, inače područja kojeg i karakterizira sklonost vladanju, sklonost što se nekad odlikuje velikodušnošću, a nekad izražava šepirenjem. A nerijetko i jednim i drugim.

Njegovu vladavinu, pak, osporava područje u kojem se nalazi Sunce, ono svojom majčinskom osjećajnošću negira ideju vladarskog koncepta. Tu ideju negira i područje u kojem se nalazi Mjesec, druga ključna planeta, ona koja znači negativ nas, emocionalnost do koje često ne možemo doći, ali koja zato ne igra ništa manje važnu ulogu. Ona se, dakle, nalazi u zoni čiji su ključni termini estetika i umjetnost. A pridruženi, šarm i zaljubljivost.

Spomenimo još jednom kako je područje borbe u kojoj Sunce i Mjesec složno negiraju ideju Jupitereva domicila, dajući osobi na raspolaganje alat kojim će zauzdati vladara u sebi, gotovo kompletno smješteno u gornjem, reklo bi se, sviješću osunčanom, dijelu, a ne u nepreglednim dubinama intime.

 

Izranjajući iz složene mreže trajektorija što ju plete međusobni odnos planeta, Dežurni dolazi u sferu tumačenja osnovnih elemenata pridruženih pojednim području. Od toga je možda trebalo krenuti, no taj ga je Neptun sasvim skrenuo s uobičajena redoslijeda.

Sunce je u području što ga astrologija označava vodenim, Mjesec u zračnom, a ascedent, odnosno podznak, u vatrenom... Ima li što i u zemljanom, komentira Dežurni ovako raspršeni raspored, pa da smo ih sve pokrili... Ima!... Sjeverni čvor.

 

Hm... Dežurni natoči još prst muškata... Dosad u praksi nije imao situaciju kad sva četiri elementa igraju. Pa krene redom: proizlazi da je Sunce (što označava svijest, a istodobno i mušku karakteristiku nečije osobnosti) ovdje smješteno u vodi, te da bi stoga svijest mogla imati problema u komunikaciji s Mjesecom (emocije ili senzibilnost, dakako, ono žensko u osobi), zato što je ovaj u zraku. Istodobno, ta je svjesna voda kompatibilna sa zemljom, koju je vrlo lako prispodobiti i otokom, otokom gdje ju očekuje Sjeverni čvor.

Također, stvarno stanje osobnosti (znak je vodeni) nije baš kompatibilno s izvanjskim doživljajem te osobnosti (podznak je vatreni).

Ali, što je prilično interesantno, jest to da su podznak i Mjesec složni, nema vatre bez zraka.

Stoga bi se reklo da je vanjski doživljaj dotične osobe posve usklađen s njenom senzibilnošću... To je onda plus, ako se doživljaj nekoga poklapa, odnosno proizlazi iz emocija što ih ovaj odašilje... To ga proglašava autentičnim...  

Dežurni istoči preostali muškat... No, ta bi vatreno zračna veza ipak morala biti na oprezu, da ju ne zamijeti svjesna osobnost i ne zalije hamperom vode.        

prethodna   |   Email facebook twitter  |  slijedeća